Välbefinnande i arbetet är en helhetsbetonad upplevelse av hur en människa mår i sitt arbete, och omfattar bl.a. arbetsattityder, känslor och vakenhet. Välbefinnandet i arbetet påverkas av arbetsförhållandena, arbetets egenskaper samt individuella faktorer. Arbetsförmågan utgör en helhet som omfattar mänskliga resurser och arbetsrelaterade faktorer. Arbetsoförmåga innebär en betydande nedsättning av arbetsförmågan. Förmågan att arbeta påverkas av individens hälsa och funktionsförmåga, yrkeskunskap, motivation, attityder och värderingar.
Undersökningen Arbetande Finland erbjuder information som baserar sig på en omfattande enkät om arbetsförhållandena, arbetslivserfarenheterna och arbetshälsan hos den arbetande befolkningen i Finland. Arbetande Finland baserar sig på Institutet för hälsa och välfärds undersökning Hälsosamma Finland.
Upplevelser av arbetshälsa, såsom arbetsengagemang, symtom på arbetsutbrändhet och tristess i arbetet varierar en aning från bransch till bransch.
Hur hänger kön, ålder, utbildningsnivå, arbetsform eller ställning i arbetet ihop med arbetsengagemang, arbetsnöjdhet, tristess i arbetet, arbetsnarkomani, arbetsutbrändhet eller arbetsförmåga? Läs resultaten som grundar sig på materialet i Hur mår du?-arbetsvälbefinnandetestet.
Erfarenheter av arbetsengagemang är vanliga inom alla branscher
Med arbetsengagemangtestet kan man kartlägga respondentens arbetsengagemang med hjälp av nio frågor och ge hen respons som grundar sig på referensgruppens resultat
Arbetsförmågevisaren är en metod för självskattning av arbets- och funktionsförmågan, som baserar sig på svarspersonens bedömning av sin egen situation.
Arbetshälsoinstitutets tjänst Förmågaren producerar jämförelseuppgifter om arbetsförmågan hos finländare i arbetsför ålder.
Arbets- och näringsministeriets arbetslivsbarometer har undersökt upplevelser av utbrändhet sedan 2019.
Arbetslivsbarometern ställer frågan hur ofta respondenten upplever känslor av utbrändhet eller skadlig stress i sitt arbete.
Utifrån grupperingsresultaten är det möjligt att studera vilket samband faktorer förenade med arbetsförmågan hos befolkningen i arbetsför ålder har med arbetsdeltagandet. Resultaten kan studeras både på nationell nivå och på välfärdsområdesnivå.
En registerstudie som representerar befolkningen i arbetsför ålder lyfter fram variabler på individnivå som är sammankopplade med arbetsförmågan och variablernas samband med arbetsdeltagande.
Ledarskapet inom social- och hälsovården upplevs vara coachande. Granska Mitä kuuluu?-enkätens resultat gällande ledarskap och chefsarbete.
Uppföljningen av arbetstidernas belastning utgör en grund för utvecklingen av arbetstiderna.
Coronapandemin orsakade ökad stress eller belastning i flera yrken inom kommunsektorn.
Undersökningen utreder coronapandemins konsekvenser i arbeten inom kommunsektorn utifrån en enkät som genomfördes 2022.
För att trygga arbetskraften inom de privata servicebranscherna krävs att välbefinnandet och kompetensen hos dagens anställa säkerställs och att nyanställda rekryteras och får introduktion i arbetet.
Enkäten uppdaterar lägesbilden av de anställdas arbete, arbetshälsa och kompetens inom de privata servicebranscherna i början av 2020-talet.
Resultat från Kommun 10-undersökningen åren 2016, 2018 ,2020 och 2022
Hur utsätts personer i olika yrken för psykosociala arbetsfaktorer?
Särskilt vid skiftarbete försämrar åldrandet sömnkvaliteten. Dessutom är olika sjukdomar vanligare hos äldre, vilket också ökar behovet av återhämtning efter krävande arbetsskift. Arbetshälsoinstitutet rekommenderar att de äldre ska erbjudas allt bättre möjligheter att minska mängden nattarbete och långa arbetstider.
Dagens arbete är framför allt kognitivt arbete, dvs. hjärnarbete. Även många traditionellt fysiska arbetsuppgifter formar sig i kognitiv riktning under den digitala tidsåldern.
Genom enkäten om hjärnarbete utreder vi hur allmänna, belastande och inspirerande olika uppgifter är vid kunskapsbaserat arbete.
Kommun10-undersökningen visar att anställda inom kommunsektorn i huvudsak klarade coronaåret bra. Trots de svåra tiderna kunde man se en positiv utveckling inom många delområden av arbetslivet.
Cheferna inom social- och hälsovårdsbranschen får positiv respons på sitt ledarskap. Majoriteten av arbetstagarna anser att chefens ledarskap är rättvist och coachande.
Utvecklingen av verkställandet av de multiprofessionella tjänsterna som stöd för arbetsförmågan och sysselsättningen för personer i arbetsför ålder förutsätter en omfattande utvärdering av konsekvenserna och effekterna
Jämför yrkesvisa sjukpensioner som orsakats av knä- och höftartros
Helsingfors stad som exempel på skiftplanering som främjar återhämtningen