Självskattning av arbets- och funktionsförmågan gör det möjligt att följa arbetslivsfärdigheterna hos finländare i yrkesaktiv ålder med avseende på nuläge, styrkor och utvecklingsområden. Självskattningen sker med hjälp av Arbetshälsoinstitutets metod Arbetsförmågevisaren.
Beskrivning
Insamlingen av svarsmaterial för Arbetshälsoinstitutets Arbetsförmågevisaren enkät Arbetsförmågevisaren startade 2015 och insamlingen avslutades 2023. Materialet på denna sida innehåller 7282 slumpmässigt utvalda svar från detta svarsmaterial från 2015–2020. Materialet är fritt tillgängligt; det har generaliserats och behandlats genom tillägg av slumpmässig variation. Svarspopulationen består av användare av offentliga tjänster som är avsedda för personer i svag arbetsmarknadsställning. Materialet är därför inte representativt för finländarnas situation i allmänhet.
Vad resultaten visar
På frågan om könstillhörighet finns fyra alternativ att välja mellan: man, kvinna, annat och "vill inte svara". Antalet "annat"-svar är så litet, att dessa svarspersoners uppgifter har lämnats bort från materialet för att säkerställa personernas integritetsskydd. Svarspersonernas ålder har angetts med ett års noggrannhet.
Upplevd arbetsförmåga har angetts enligt en 11-gradig skala, där 0 betyder att svarspersonen inte alls kan arbeta och 10 betyder att svarspersonens arbetsförmåga är på sin allra bästa nivå. Upplevd funktionsförmåga skattas enligt en 11-gradig skala, där 0 betyder att svarspersonen skattar sin förmåga att klara sina dagliga sysslor som mycket dålig och 10 betyder att svarspersonen skattar sin förmåga som mycket god. Upplevd hälsa och tillfredsställelse med livet har skattats enligt en femgradig skala.
Figuren med värmekartan beskriver sambandet mellan upplevd funktionsförmåga (horisontalaxeln) och upplevd arbetsförmåga (vertikalaxeln) Den upplevda arbetsförmågan förbättras, när den upplevda allmänna funktionsförmågan förbättras. Cellens färg anger hur många svar som hänför sig till cellen, på en skala från ljusgult (ett fåtal svarspersoner), via grönt, till mörkblått (många svarspersoner).