Coronaårets belastning varierade mellan yrken inom kommunsektorn – de som övergått till distansarbete var nöjdast
Kommun10-undersökningen visar att anställda inom kommunsektorn i huvudsak klarade coronaåret bra. Trots de svåra tiderna kunde man se en positiv utveckling inom många delområden av arbetslivet.
Kommun10-undersökningen som genomfördes under hösten 2020 visar att anställda inom kommunsektorn i huvudsak klarade det första coronaåret bra. Man övergick till distansarbete i de yrken där det var möjligt. Trots de svåra tiderna kunde man se en positiv utveckling inom många delområden av arbetslivet.
Allmänt sett upplevde man att arbetsgemenskaperna i kommunerna var fungerande och hade mycket socialt kapital. Ledarskapet har utvecklats i en positiv riktning i kommunerna. Även kommunernas arbetsgivarbild har utvecklats i en positiv riktning: år 2020 skulle 77 procent av kommunsektorns respondenter rekommendera arbetsgivaren till sina vänner. Ökningen från två år tillbaka är 5 procentenheter.
(Texten fortsätter efter bilden)
Det första coronaåret belastade på olika sätt i olika yrken
Coronapandemin har haft en anmärkningsvärd inverkan på arbetsarrangemangen inom kommunsektorn. Av respondenterna uppgav 27 procent att de på grund av coronan övergått delvis till distansarbete och 18 procent att de övergått helt till distansarbete. Åtta procent berättade att de övergått till andra arbetsuppgifter antingen inom sin egen bransch eller en annan bransch och fem procent berättade att teamet/arbetsgruppen omorganiserats.
De respondenter som övergått till distansarbete rapporterade om bättre möjligheter att påverka arbetstider och förändringar i arbetet, bättre kontroll över arbetet samt bättre återhämtning än andra. Här finns emellertid yrkesmässiga skillnader: till exempel för lärare hade distansarbete ingen större inverkan på arbetstidernas flexibilitet. Arbetsgemenskapernas resursfaktorer, såsom deras sociala kapital, förblev på god nivå även hos dem som övergått till distansarbete.
(Texten fortsätter efter bilden)
Skillnaderna mellan yrkesgrupperna och coronans inverkan syntes även i den longitudinella uppföljningen av arbetsförhållanden och arbetshälsan. Även om arbetsstressen (hög belastning och liten kontroll över arbetet) minskade något jämfört med för två år sedan när man ser till hela materialet, ökade stressen bland hälsovårdare och sjukskötare, varav 35 procent upplevde arbetsstress år 2020. De hälsovårdare och sjukvårdare som övergått till andra arbetsuppgifter på grund av coronapandemin verkar ha upplevt förändringarna som mest belastande: av dem upplevde 43 procent arbetsstress och 64 procent hade tankar på att byta arbetsgivare.
(Texten fortsätter efter bilden)
Kommun10-resultaten och trender från åren 2016, 2018 och 2020 kan kontrolleras utgående från yrke, åldersgrupp och kön på relaterade sidor. I tjänsten finns även resultat enligt förändringar i arbetsarrangemang som orsakats av coronaviruset.
Kommun10-undersökningen är Finlands långvarigaste och mest omfattande nationella uppföljningsundersökning inom kommunsektorn. I undersökningen deltar Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Uleåborg, Reso, Nådendal, Nokia, Valkeakoski och Virrat. Kommun10-undersökningen genomförs med två års mellanrum. Kommun10-undersökningen omfattar nästan en fjärdedel av kommunsektorns anställda. 65 128 anställda inom kommunsektorn besvarade Kommun10-undersökningen år 2020 (svarsprocent 72 %).
Creative Commons License
Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.