Bra möjligheter att påverka arbetstiderna stöder de äldre skiftarbetarnas välbefinnande i arbetet inom social- och hälsovårdsbranschen
Bra möjligheter att påverka det egna arbetet och arbetstiderna främjar välbefinnandet. Särskilt vid skiftarbete försämrar åldrandet sömnkvaliteten. Dessutom är olika sjukdomar vanligare hos äldre, vilket också ökar behovet av återhämtning efter krävande arbetsskift. Utgående från resultaten av ett omfattande EU-projekt som avslutades i maj rekommenderar Arbetshälsoinstitutet att de äldre ska erbjudas allt bättre möjligheter att minska mängden nattarbete och långa arbetstider.
Förekomsten av nattarbete hos äldre inom social- och hälsovårdsbranschen
I Finland är mängden nattarbete som störst inom social- och hälsovårdstjänsterna. Utgående från materialet om arbetstider inom social- och hälsovårdsbranschen som publicerades i dag utför skiftarbetare i 55–64 års ålder färre nattskift inom social- och hälsovårdsbranschen än personer i 25–34 års ålder. De äldre hade också färre på varandra följande nattskift. Mängden nattarbete inom social- och hälsovårdsbranschen har dock allmänt taget ökat trots att möjligheterna att påverka arbetstiderna har ökat under de senaste åren särskilt vid de arbetsplatser som använder s.k. gemensam skiftplanering.
(Texten fortsätter efter bilden)
Arbetstidsrelaterade möjligheter att påverka stöder de äldres arbetsförmåga
I EU-projektet COADAPT som avslutades i maj undersökte Arbetshälsoinstitutet åldrande i skiftarbete och effekterna av så kallad gemensam skiftplanering inom hälso- och sjukvården. Redan från 40 års åldern ökade åldrandet till exempel användningen av sömnmedel och långa perioder av sjukfrånvaro i större grad vid skiftarbete som inkluderade nattarbete än vid dagarbete. Eftersom äldre skiftarbetare över tid tycks söka sig bort från nattarbete var gemensam skiftplanering där arbetstagaren själv på ett bättre sätt kan påverka planeringen av sin skiftlista ett särskilt föremål för intresse inom projektet. Enligt resultaten ökade gemensam skiftplanering möjligheterna att påverka arbetstiderna, minskade antalet sjukfrånvarodagar, arbetsstress och sömnstörningar och förbättrade den upplevda arbetsförmågan. Effekterna av att öka möjligheterna att påverka arbetstiderna var dock relativt likadana för både unga och äldre arbetstagare, men med den skillnaden att äldre hade mer sömnlöshet och problem relaterade till arbetsförmågan än unga. Till exempel hade personer i 55 års ålder och äldre som använde gemensam skiftplanering 42 procent mindre risk för nedsatt arbetsförmåga jämfört med personer som inte använde gemensam skiftplanering.
Rekommendationer för stödjande av äldre skiftarbetares arbetsförmåga och arbetskarriärer
Arbetshälsoinstitutet har i dag uppdaterat rekommendationerna om arbetstidernas trafikljus relaterade till bedömningen av arbetstidernas belastning. För personer över 50 år rekommenderar vi:
- möjligheten att utföra mindre nattarbete
- möjligheten till kortare total arbetstid och kortare arbetsskift vid behov
- undvikande av korta arbetsskiftintervall för att möjliggöra tillräcklig återhämtning
Att minska äldre arbetstagares arbetsbelastning och öka deras möjligheter att påverka arbetstider inom social- och hälsovårdsbranschen stöder deltagandet i arbetet och förlängningen av arbetskarriärer.
Mer information
Creative Commons License
Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.