Työsuojelupaneeli on työsuojeluhenkilöstölle suunnattu, ajankohtaisia työelämäasioita käsittelevä kysely. Se tuottaa tietoa työpaikoilla näkyvistä ilmiöistä, tarpeista ja trendeistä työn tekemisen arkeen.
Kuvaus
Kyselyn tarkoituksena on tukea työsuojeluhenkilöstön työtä: kyselyn tulokset antavat vinkkejä siitä, millaisiin asioihin työpaikoilla tulisi kiinnittää huomiota. Kysely tarjoaa myös tietoa ajankohtaisten työelämäasioiden tilasta suomalaisilla työpaikoilla.
Työsuojeluhenkilörekisteristä poimitulle otokselle lähetetään kerran vuodessa lyhyt sähköinen kysely työsuojelutoiminnasta ja kulloinkin ajankohtaisista työpaikkojen toimintaan ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista.
Työsuojelupaneelia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien. Paneeli toteutetaan Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen yhteistyönä.
Mitä mittarit esittävät
Mittarit kuvaavat työsuojelupäälliköiden tai työsuojeluvaltuutettujen omaa arviota työsuojelutoiminnan kehittymisestä eri osa-alueilla. Työsuojelupaneelin tuloksia voi myös tarkastella julkisen ja yksityisen sektorin alalla työskentelevien välillä.
Aineisto koostuu marraskuun 2019 kyselystä (vastauksia 533 kpl), loka-marraskuussa 2020 (vastauksia 572 kpl) ja loka-marraskuussa 2021 (vastauksia 521 kpl) toteutetusta kyselystä. Vuoden 2019 kyselyn vastaajista oli 41 % työsuojelupäälliköitä ja 57 % työsuojeluvaltuutettuja, ja heistä 314 toimi yksityisellä sektorilla ja 219 julkisella sektorilla. Vuoden 2020 kyselyn vastaajista oli 35 % työsuojelupäälliköitä ja 64 % työsuojeluvaltuutettuja, ja heistä 191 toimi yksityisellä sektorilla ja 377 julkisella sektorilla. Vuoden 2021 kyselyn vastaajista oli 29 % työsuojelupäälliköitä ja 71 % työsuojeluvaltuutettuja, ja heistä 341 toimi yksityisellä sektorilla ja 178 julkisella sektorilla. Aineisto päivittyy kerran vuodessa.
Lainauksia vastauksista: