Työturvallisuudella vaikutetaan työpaikkojen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen työympäristöön. Turvallisuusjohtaminen on tavoitteellista ja suunnitelmallista työturvallisuuden toteuttamista jatkuvan parantamisen periaatteella. Työturvallisuus perustuu riskien arvioinnille, tapaturmien torjunnalle, ennakoinnille, oppimiselle ja yhteistyölle. Tavoitteena on turvallinen, terveellinen ja tuottava työpaikka sekä työntekijöiden työhyvinvointi.
Kysely kertoo työpaikkojen ilmiöistä, tarpeista ja trendeistä työsuojelun näkökulmasta.
Psykososiaaliset kuormitustekijät tunnistetaan, mutta niiden hallinta koetaan haastavaksi.
Työikäisten vahvistettujen ammattitautien lukumäärä kääntyi nousuun COVID-19-infektioiden myötä. Yleisin työikäisten vahvistettu ammattitauti on edelleen meluvamma. Ammattitauteja todetaan erityisesti teollisuuden, rakentamisen ja maatalouden, metsätalouden ja kalatalouden toimialoilla
Mitkä eri tekijät vaikuttavat ammattitautien esiintyvyyteen? Miten eri tautien ilmentymät jakautuvat alueellisesti? Työterveyslaitoksen tilasto tarjoaa mielenkiintoisen näkymän aiheeseen.
FINJEM-työaltistematriisi kertoo ammattikohtaisia arvioita altistuneiden määrästä ja altistumistasoista. Yleisimmille työssä esiintyville kemiallisille ja fysikaalisille altisteille on esitetty arvioita eri aikajaksoille
Työsuojeluvalvonnan toimintaa suorittavat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet ja sitä ohjaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Työsuojeluviranomaisen Vera-valvontatietojärjestelmästä koottu aineisto sisältää tietoa Suomessa vuosina 2017-2022 tehdyistä työsuojelutarkastuksista sekä niissä tarkastetuista asioista.
Työpaikkatapaturmien jakautuminen vuosina 2014 - 2021
Työpaikan ulkopuolisessa työssä säännöllinen yhteydenpito keskeinen keino tukea henkilöstön työtuvallisuutta ja työhyvinvointia
Yli puolet työpaikoista sopinut pelisäännöistä työpaikan ulkopuolisessa työssä
Noin puolet työpaikoista on tunnistanut ilmastonmuutoksen vaikutuksia työpaikalla, mutta niitä ei juurikaan ole käsitelty työturvallisuuden näkökulmasta
Vuoden 2021 Työsuojelupaneelin mukaan noin puolet työpaikoista on tunnistanut ilmastonmuutoksen vaikutuksia työpaikalla, mutta niitä ei juurikaan ole käsitelty työturvallisuuden näkökulmasta
Työterveyslaitoksen vuosina 2016-2019 tekemissä ilmamittauksissa ja biomonitoroinneissa havaittiin suurilla ja keskisuurilla teollisilla ja tuotannollisilla työpaikoilla korkeita pitoisuuksia erityyppisiä pölyjä ja joitakin raskasmetalleja.
Työterveyslaitos selvittää työntekijöiden altistumista biomonitoroinnin avulla sekä mittaamalla ilman epäpuhtauksia suomalaisilla työpaikoilla.
Nousu selittyy pääasiassa Pohjois-Suomen kaivosteollisuuden työntekijämäärien lisääntymisellä. Asbestille altistuneiksi ilmoitettujen määrä lähes kolminkertaistui tarkastelujaksolla.
Tutustu Työterveyslaitoksen ylläpitämän ASA-rekisterin aineistoihin vuosilta 2010-2019.
Viestintä, valppaana olo ja välittäminen ovat keskiössä koronatilanteen hallinnassa. Tämä käy ilmi työsuojelupäälliköille ja -valtuutetuille suunnatun Työsuojelupaneeliin avovastauksista.
Työsuojelupaneeli kertoo, miten korona on vaikuttanut työpaikalla ja miten tilanteen hallinnassa on onnistuttu.
Asiakasväkivalta kuormittaa varsinkin nuoria kunta-alalla