Material
18.10.2023

Arbetsexponeringsmatrisen FINJEM (Finnish job-exposure matrix) åren 1945-2015

FINJEM

Ladda ner data
FINJEM-matrisen har ofta använts i registerundersökningar som ett hjälpmedel för att uppskatta exponering. Med hjälp av den är det även möjligt att identifiera förekomsten av höga skadliga exponeringar i olika yrkesgrupper vilket gör det lättare att rikta administrativa åtgärder. FINJEM utnyttjas även som en databas för uppföljning av finländska arbetsförhållanden, riskbedömning och exponering. Uppgifterna i FINJEM är specificerade efter yrkesgrupp och kan inte tillämpas på en enskild anställd eller för bedömning av exponeringen på ett företag.

Beskrivning

Arbetsexponeringsmatrisen FINJEM (Finnish job-exposure matrix) är en databas över exponeringar som experterna på Arbetshälsoinstitutet utvecklat under decennier.

Uppgifterna grundar sig på data som Arbetshälsoinstitutet samlat in och som flera av Arbetshälsoinstitutets experter har använt för att utföra exponeringsbedömningar. Matrisen innehåller bedömningar om hur allmänt exponeringar förekommer och om exponeringsnivåer specificerat efter yrkesgrupp. Som utgångsdata har även Statistikcentralens anmälda årsspecifika uppgifter om antalet anställda använts med vars hjälp man utfört bedömningar om antalet exponerade för olika agenser och exponeringsnivåer.

Vad visar indikatorerna

Ur indikatoruppsättningen kan man välja data enligt agensgrupp (kemiska och fysikaliska agenser), yrke eller enskild agens. Bedömningar har gjorts för olika långa tidsperioder under åren 1945–2015. Exponeringsbedömningar finns att tillgå för 50 kemiska och tio fysikaliska agenser. För varje tidsperiod har inte bedömningar av alla agenser gjorts.

Indikatoruppsättningen består av uppgifter om de vanligaste arbeten där exponering förekommer, agenser under vald tidsperiod samt det totala antalet som blivit utsatta för exponering. Indikatoruppsättningen visar även fördelningen av exponerade för olika exponeringsnivåer. En fördelningen av exponeringsnivån har inte framställts om det inte funnits ett arbetshygieniskt gränsvärde för agensen att tillgå. Anteckningen OEL (Occupational exposure limit) i indikatoruppsättningen omfattar arbetshygieniska gränsvärden, riktvärden och övriga jämförelsetal.

Yrkesklassifikationen som använts är Statistikcentralens klassifikation som bygger på folkräkningen 1980 och den stämmer överens med den internationella klassifikationen ISCO-58. På Arbetshälsoinstitutet utvecklades i ett senare skede en separat FIJEM-exponeringsmatris för åren 1995–2009 (FISCO88-FINJEM) som bygger på Statistikcentralens yrkesklassificering 2001. På begäran finns matriser för forskning att tillgå (kontaktuppgifterna nedan).

Mer information

Kontaktuppgifter

Sanni Uuksulainen

+358 46 850 5123

Creative Commons License

Creative Commons License

Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.

Relaterad sidor

Fysiska arbetsbelastningsfaktorer

Jämför belastningsfaktorerna för olika yrken

Psykosociala faktorer på jobbet

Hur utsätts personer i olika yrken för psykosociala arbetsfaktorer?

Exponeringsmätningar i arbetsmiljön

Arbetshälsoinstitutet utreder de anställdas exponering med hjälp av biomonitorering och genom att mäta föroreningar i luften på finländska arbetsplatser.

Underteman

Exponering för cancerframkallande ämnen i arbetet

Bekanta dig med materialet i ASA-registret som Arbetshälsoinstitutet upprätthåller under åren 2010–2019.