Material
1.2.2022
Underteman

Exponeringsmätningar i arbetsmiljön

Exponeringsmätningar i arbetsmiljön

Ladda ner data

Arbetshälsoinstitutet utreder de anställdas exponering med hjälp av biomonitorering och genom att mäta föroreningar i luften på finländska arbetsplatser.

Beskrivning

Arbetarskyddslagen kräver att arbetsgivaren utreder olägenheter och riskfaktorer som orsakas av arbetet och arbetsmiljön. Om dessa inte kan elimineras ska deras inverkan på de anställdas säkerhet och hälsa bedömas genom att vid behov använda arbetshygieniska mätningar och/eller biomonitorera ett biologiskt prov av den egentliga agensen eller en ämnesomsättningsprodukt som är specifik för denna.

Arbetshälsoinstitutets arbetshygieniska exponeringsutredningar grundar sig oftast på luftprov från de anställdas andningszon på arbetsplatser inom industri och produktion. Man kan inte av resultaten direkt dra slutsatser om exponeringar, eftersom prov som har tagits i situationer då man använder andningsskydd vanligtvis har tagits utanför andningsskydden. Med andra ord är de lufthalter som anges så kallade exponeringshalter, inte exponeringar. På motsvarande sätt beskriver biomonitoreringsresultaten från blod-, urin- eller serumprov de anställdas totala exponering som även inkluderar annan än arbetsrelaterad exponering.

Biomonitoreringsresultaten har jämförts med de referensgränser och åtgärdsgränser eller bindande gränsvärden som Arbetshälsoinstitutet har fastställt. Exponeringshalterna från luftprov har på motsvarande sätt jämförts med de halter som Social- och hälsovårdsministeriet har fastställt vara skadliga (huvudsakligen HTP-värden 2018) och/eller motsvarande bindande gränsvärden. Om det för exponeringen har fastställts ett gränsvärde som är högre än HTP-värdet har resultaten endast jämförts med HTP-värdet.

Vad visar graferna?

Graferna kan visas som två olika vyer: Totalresultaten och Ämnesspecifika resultat. Totalresultaten visar antalet mätningen enligt agens fördelat över åren 2016-2019 samt utvecklingen för det totala antalet mätningar per år. Resultaten från lufthaltsmätningar och biologiska exponeringsmätningar kan granskas separat. Dessutom visas för varje agens mätresultatens fördelning i förhållande till gränsvärdena (HTP-värde, bindande gränsvärde eller referensvärde för lufthaltsmätningar, referensgräns för icke exponering och åtgärdsgräns för biologiska exponeringsmätare). Exponeringsgraferna kan även granskas som proportionella, varvid olika andelar som överskrider gränsvärdena visas i procent.

I vyn ämnesspecifika resultat visas mer detaljerad information om exponeringsmätningarna. Du kommer till den via den övre balken eller genom att i exponeringskurvan välja den balk som motsvarar agensen. I histogramvyn visas mätningarnas fördelning enligt halter samt de gränsvärden som hör samman med agensen. För varje agens visas även de branscher (lufthaltsmätningar) eller arbetsuppgifter (biologiska exponeringsmätningar), där de flesta exponeringsmätningarna har genomförts. I grafen visas högst tio mest allmänna branscher/arbetsuppgifter i materialet, där minst fem mätningar per agens i fråga har genomförts.

Branschen för lufthaltsmätningar följer Statistikcentralens branschklassificering från år 2008. Arbetsuppgiftsinformationen vid biologiska exponeringsmätningar har insamlats som fritt formulerad text och för deras del är resultaten riktgivande. Vid en granskning av resultaten bör man observera att mätmaterialet inte har insamlats på ett sätt som representerar alla branscher eller arbetsplatser. Även antalet visade branscher och arbetsuppgifter representerar alltså endast mätningar som har samlats in i materialet.

Denna datasida för Arbetslivskunskap-tjänsten har även en analyssida: På många arbetsplatser inom industri och produktion exponerades arbetstagarna för höga damm- och tungmetallshalter samt andra kemiska faktorer åren 2016-2019.

Mer information

Kontaktuppgifter

Tapani Tuomi

+358 30 474 2926

Juha Tuovila

+358 30 474 2854

Tiina Rantio

+358 30 474 2231

Creative Commons License

Creative Commons License

Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.

Relaterad sidor

På många arbetsplatser inom industri och produktion exponerades arbetstagarna för höga damm- och tungmetallshalter samt andra kemiska faktorer åren 2016-2019

I de luftmätningar och biomonitoreringar som Arbetshälsoinstitutet utförde åren 2016-2019 observerades höga halter av olika slags damm och vissa tungmetaller på stora och medelstora arbetsplatser inom industri och produktion.

Underteman

Arbetsexponeringsmatrisen FINJEM (Finnish job-exposure matrix) åren 1945-2015

Arbetsexponeringsmatrisen FINJEM innehåller yrkesspecifika bedömningar om antalet exponerade och om exponeringsnivån. En uppskattning har gjorts om sådana kemiska och fysiologiska ageneser som främst förekommer i arbetet