I det lagstadgade ASA-registret som Arbetshälsoinstitutet upprätthåller finns det information om personer som i sitt yrke är exponerade för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom.
Beskrivning
ASA-registret innehåller information om exponerande ämnen och arbetsprocesser samt arbetstagare som exponeras. Informationen i registret kommer från arbetsgivarna, som gör en exponeringsbedömning och årligen retroaktivt meddelar de exponerade till registret. På denna sida har det av informationen i ASA-registret sammanställts ett öppet laddningsbart dataset samt grafiska presentationer, genom vilka antalet exponeringar för cancerframkallande ämnen kan granskas mot olika variabler.ASA-registret grundar sig på lagen om förteckningar och ett register över dem som i sitt yrke är exponerade för ämnen och processer som medför risk för cancersjukdom (452/2020). Lagen förpliktar arbetsgivaren att föra en egen förteckning över sådana agenser som medför risk för cancersjukdom och mutagena ämnen som används på arbetsplatsen samt över de arbetstagare som exponeras för dessa.
Det bör observeras att detta öppet tillgängliga datamaterial från åren 2010–2019 baserar sig på tidigare bestämmelser, enligt vilka de som hade exponerats för de ämnen som angavs i social- och hälsovårdsministeriets beslut anmäldes till registret. Från materialet saknas dessutom arbetstagare som har anmälts exponerade för tobaksrök i omgivningen. Definitionen av de ämnen som ska anmälas till ASA-registret ändrades år 2020 (nya ASA-lagen 452/2020). Informationen i enlighet med den nya lagen samlas i registret först från och med år 2020.
Vad visar indikatorerna?
Materialet består av anmälningar som gjorts till ASA-registret 2010–2019. Det årliga antalet arbetstagare som har anmälts exponerade inom olika arbetarskyddsansvarsområden visas både som antal och som relativa tal (per 1 000 anställda). Dessutom presenteras arbetstagarnas näringsgrensspecifika fördelning per arbetarskyddsansvarsområde.Den agensspecifika informationen anknuten till yrkeskategorin (Yrkesklassificering 2010, 4-siffrig nivå) och näringsgrenen (Näringsgrensindelning 2008, huvudkategorinivå). Mätarna visar även de vanligaste yrkena, de vanligaste agenserna och de vanligaste näringsgrenarna för dem som anmälts exponerade.
Antalet förvärvsarbetande har erhållits av Statistikcentralen. Eftersom anmälningar till registret även kan komma retroaktivt uppdateras informationen i registret kontinuerligt. Datamaterialet motsvarar läget som gällde 4.6.2021 för exponeringsinformationen rörande 2010–2019.
Denna datasida för Arbetslivskunskap-tjänsten har även en analyssida: Antalet personer som exponeras för cancerframkallande ämnen i sitt arbete har ökat under åren 2010–2019.
Tack
Denna webbsida i Arbetslivskunskaps-tjänsten har delvis finansierats av Cancerstiftelsen. Även Finlands Cancerregister har deltagit i planeringen av arbetet.