Aktörfigurer för psykisk hälsa
Psykisk hälsa har blivit en central fråga om arbetsförmåga bland unga arbetstagare. I Arbetshälsoinstitutets undersökning identifierades åtta olika aktörfigurer som granskar de unga vuxnas arbetsförmåga med tanke på förändringar i arbetslivet och kulturen i stället för med diagnoser. Utmaningarna inom psykisk hälsa lyftes fram av de knappa resurserna i arbetslivet och omvälvningen av den psykiska hälsans roll som en del av verksamheten.
De psykiska problem som unga vuxna ställs inför har blivit ett grundläggande problem som försvagar arbetsförmågan i Finland. I Arbetshälsoinstitutets undersökning granskades arbetsförmågan bland unga arbetstagare inom kommunsektorn med tanke på förändringar i arbetslivet och kulturen. Utgående från det omfattande intervjumaterialet skapades åtta så kallade aktörfigurer som beskriver människors aktiviteter mitt i föränderliga arbetslivsstrukturer och kulturförändringar.
Utmaningar inom psykisk hälsa som en del av vardagen
Olika aktörfigurer beskriver den psykiska hälsan bland arbetande unga vuxna som en del av vardagens verksamhet och dess möjligheter. Varje figur söker efter meningsfull aktivitet och en lösning baserad på sina egna värderingar, normer och moraliska principer. Verksamheten styrs av tillgängliga resurser. Genom att undersöka aktörfigurerna blir psykiska utmaningar en del av de materiella och kulturella förutsättningar som ligger till grund för vardagen.
Aktörfigurerna hjälper med att identifiera olika slags stigar för sinnets sårbarhet som återspeglas i arbetsförmågan. Aktörfigurerna beskriver också yrkes- och socialgruppsbaserade skillnader i hur utmaningar relaterade till psykisk hälsa uppkommer och framkommer. Figurtypologin lyfter fram det faktum att det under kategorin psykisk hälsa finns ett antal olika utmaningar relaterade till samhället, arbetslivet och individens livscykel, som ofta löses på individnivå inom företagshälsovården. Problem upplevs lätt inom området psykisk hälsa, även om orsakerna skulle vara baserade på dysfunktionella modeller eller ouppfyllda förväntningar som på ett eller annat sätt förekommer i arbetslivet eller det egna dagliga livet.
Aktörfigurerna är inte enskilda personer
Aktörfigurerna som identifierades i undersökningen beskriver inte enskilda personer och typologin är inte avsedd för klassificering av individer. Aktörfigurerna illustrerar verksamhetsmodeller som är typiska för vår tid och de kan användas för att identifiera olika problem med arbetsförmågan som är förknippade med den psykiska hälsan. En disposition kan gynna arbetsledare, experter inom personaladministration, företagshälsovårdspersonal och anställda i olika åldrar. Aktörfigurerna visar oss att både materiella och kulturella faktorer spelar roll när man överväger lösningar. Ofta återspeglas förändrat tänkande och ändrade verksamhetsmodeller också på den mentala hälsan.
Lösningsriktningar som stöd för aktörfigurerna
När man letar efter lösningar bör fokus flyttas från individer till gemenskapernas verksamhet. På arbetsplatsnivå kan stödet från chefen och teamet vara avgörande för att klara av arbetet. Några av figurerna skulle kunna få hjälp via mentorskap eller arbetsanpassning. Unga arbetstagare behöver också regelbunden respons om sitt arbete, eftersom de fortfarande skapar sig en bild av sig själva som arbetstagare. Många av de smärtpunkter som är relaterade till aktörfigurerna ligger så djupt i samhällets strukturer att en korrigering av dessa kräver åtgärder även utanför enbart arbetsgemenskapen och hälsovårdstjänsterna. En stor del av förändringen av de operativa ramarna och modellerna kan ske utanför den traditionella mentalvården.
Undersökningen har genomförts som en del av projektet Tänk om man skulle bygga upp psykiskt välbefinnande på nytt? I undersökningsintervjuerna deltog 70 personer i huvudstadsregionen och i dem hördes tre olika grupper: företagshälsovårdspersonal, under 35 år gamla arbetstagare inom kommunsektorn och deras chefer inom alla kommunsektorer. Undersökningens samarbetspartner är Företagshälsan Helsingfors och Esbo stads företagshälsovårdstjänster.
- Etiskt belastande områden som social- och hälsovården, småbarnspedagogiken och skolvärlden
- Redan i princip strikt arbetsdimensionering, rekryteringsproblem och konstant brådska
- Ökande problem för familjer och barn, en åldrande befolkning, en ökande andel utlandsfödda i kundfamiljerna i ett samhälleligt sammanhang
- Arbetsidealen kollapsar i vardagen, eftersom det inte är möjligt att utföra den grundläggande arbetsuppgiften
Mer information
Creative Commons License
Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.