Material
23.5.2023

Klimatförändringen och arbete - Enkät för arbetstagare

Arbetshälsoinstitutets enkät Klimatförändringen och arbete samlade in information om effekterna av klimatförändringen och den gröna omställningen i arbetslivet. Enkäten riktades till arbetstagare inom alla branscher.

Klimatförändringen och arbete

Ladda ner data

Beskrivning

Det finns inga etablerade indikatorer eller tidigare insamlad enkätdata om effekterna av klimatförändringar och den gröna omställningen på arbetslivet.

Klimatförändringen med dess mångfacetterade effekter orsakar en omfattande förändring i arbetslivet. Förändringen påverkar både individer, organisationer och det finländska samhället. Statistikcentralen genomförde Klimatförändringen och arbete -datainsamlingen på våren 2022 som en webb och postenkät på uppdrag av Arbetshälsoinstitutet. Enkäten genomfördes för första gången.

Målgruppen för Klimatförändringen och arbete -enkäten är 18-67 åriga arbetstagare i det finländska fastlandet. Urvalet gjordes med en systematisk slumpmässig urvalsmetod baserad på registeruppgifter från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och kompletterades med data från Statistikcentralens sysselsättningsstatistik enligt hemortskod från den befolkningsram som bildats. Detta säkerställde urvalets geografiska representativitet.

Urvalets storlek var 5 000 personer. Datainsamlingen genomfördes på finska och svenska för 5 000 arbetstagare bosatta i Finland i åldern 18-67 år. Antalet godkända svar som erhölls under perioden 14 mars 2022 till 27 juni 2022 var 1917 (svarsfrekvens 38,3 %).

Undersökningen utredde hållbarhetsåtgärder på arbetsplatser, arbetstagarnas åsikter om arbetsplatsens hållbarhet och arbetstagarnas egna miljövänliga åtaganden i arbetet. Respondenter som inte svarat på någon av frågorna om bakgrundsvariablerna har tagits bort från det material som presenteras här. Respondentgruppens storlek för materialet är 1820.

Vad visar indikatorerna?

Enkäten utredde allmänheten av hållbarhetsåtgärder i arbetslivet. Det finns lite tidigare forskning i ämnet. Åtgärder och förändringar behövs på arbetsplatser för att bromsa klimatförändringen och genomföra den gröna omställningen.

För arbetstagare kan åtgärderna på arbetsplatsen innebära till exempel utbildning eller utveckling av nya arbetsmetoder. Hållbarhetsåtgärder behövs inom alla branscher. Arbetstagarnas kunskap och delaktighet i förändringsprocesser relaterade till den gröna omställningen kan främja åtgärdernas effektivitet och sociala acceptans.

I frågeformuläret användes följande begrepp och definieringar. Klimatvänligt innebär klimathållbar verksamhet. Begränsning av klimatförändringen hänvisar till sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Ekologisk hållbarhet avser bevarandet av naturens mångfald och anpassningen av mänsklig verksamhet till jordens naturresurser och naturens tolerans.

I Arbetslivskunskap-tjänsten har åtta indikatorer öppnats för granskning. I tjänsten publicerade indikatorer:

  • Förväntningar över arbetsplatsernas hållbarhetsåtgärder
  • Arbetsgivaren som en hållbarhetsaktör
  • Arbetsplatsen som en hållbarhetsaktör
  • Arbetsplatsens hållbarhetsåtgärder
  • Hållbarhetsåtgärder inom arbetslokaler
  • Arbetsplatsens hållbarhetsanvisningar
  • Hållbar pendeltrafik
  • Klimatförändringen och arbetarskydd

Indikatorerna kan ha olika vikt inom olika branscher och bland olika arbetstagargrupper. I tjänsten kan användaren granska enkätens svarsfördelning med hjälp av åtta bakgrundsvariabler. De bakgrundsvariabler som används i granskningen är åldersgrupp, kön, utbildningsnivå, chefsbefattning, bostadsort, arbetsplatsens storlek, arbetsplatsens sektor och bransch.

Till denna Arbetslivskunskap-tjänst-datasida hör även en analyssida: Löntagarnas erfarenheter av att utveckla hållbarhetskompetens på arbetsplatser.

Kontaktuppgifter

Arja Ala-Laurinaho

+358 30 474 2516

Fanni Moilanen

+358 30 474 3177

Jarno Turunen

+358 30 474 2358

Tuomo Alasoini

+358 30 474 2577

Creative Commons License

Creative Commons License

Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.

Relaterad sidor

Arbetstagarnas erfarenheter av att utveckla hållbarhetskompetens på arbetsplatser

Gröna övergången och klimatförändringen för med sig nya kompetensbehov inom arbetslivet