Uppföljning av sjukfrånvaro ger information som kan användas för att utveckla åtgärder för att minska och förkorta sjukfrånvaron. Arbetshälsoinstitutets statistik visar utvecklingen av sjukfrånvaro bland kommunanställda under 2000-talet.
Beskrivning
Arbetshälsoinstitutets Kunta10-undersökning är Finlands mest långvariga och omfattande forskning som följer kommunsektorns personals arbete och välbefinnande, där sjukfrånvaro har följts sedan början av 2000-talet i 11 kommuner. Den vårdreform som trädde i kraft i början av 2023 förändrade kommunernas personalstruktur avsevärt, då personal inom social-, hälso- och räddningssektorerna, med undantag av Helsingfors, övergick till välfärdsområdenas tjänst. Före vårdreformen täckte uppföljningen av sjukfrånvaro årligen cirka 90 000 årsarbeten och även efter vårdreformen cirka 70 000 årsarbeten.
Vad indikatorerna visar
Uppföljningen av sjukfrånvarodagar görs direkt från kommunernas personregister för personer som deltar i Kunta10-undersökningen. Beräkningsmetoden är enhetlig: antalet sjukfrånvarodagar dividerat med årsarbeten (ÅA). För varje undergrupp (till exempel yrke) har ett eget tal beräknats. I beräkningen ingår heltidsanställda kommunanställda. Endast frånvarodagar på grund av personens egen sjukdom räknas med.
Datamaterialet uppdateras årligen. Uppgifter om sjukfrånvaro från en kommun saknas för år 2021 och från en annan kommun för år 2022. För åren efter vårdreformen, 2023 och 2024, finns sjukfrånvarouppgifter från alla 11 kommuner, men för 10 kommuner ingår inte längre personal från social- och räddningssektorerna. Efter vårdreformen presenteras inte längre yrkesspecifika resultat för social- och räddningssektorerna.