Kommun 10-undersökningen utreder personalens arbete inom kommunsektorn samt förändringar i arbetet och hur de påverkar personalens hälsa och välbefinnande. Under 2020 och 2022 utredde enkäten också hur personalen reste till och från arbetet.
BESKRIVNING
Arbetshälsoinstitutets Kommun10-undersökning är landets mest omfattande och långvariga undersökning om personalen inom kommunsektorn. I undersökningen deltar 11 städer och ca 90 000 anställda. Undersökningen genomförs med två års mellanrum. Den senaste enkäten genomfördes i september–oktober 2022. I de tre senaste enkäterna har svarsprocenten varit 62–72 procent. Undersökningsresultaten används i kommunerna för att förbättra personalens välbefinnande och arbetslivets kvalitet. Undersökningsmaterialet används i stor omfattning i vetenskaplig forskning som undersöker bland annat hur förändringar i arbetsförhållanden och i arbetet påverkar arbetstagarnas hälsa och välbefinnande och de mekanismer som har en inverkan på sammanhanget.Utsläppskalkylerna har tagits fram av specialforskare Emilia Suomalainen från Finlands miljöcentral (SYKE).
Forskningen om arbetsresor och pandemitiden i kommunarbetet finansieras av Arbetarskyddsfonden (#220245 och #220431) och Rådet för strategisk forskning (CLIMATE-programmet, #336004).
VAD INDIKATORERNA VISAR
Materialet är från 2020 och 2022. Frågorna relaterade till arbetsresor besvarades av arbetstagare vid fyra större städer (cirka 40 000 arbetstagare). Resultaten presenteras i de största yrkesgrupperna inom kommunsektorn (före social- och hälsovårdsreformen). Materialet har behandlats så att enskilda respondenter inte kan identifieras.I frågorna förekommer olika slags mätskalor:
- En relativ skala 0–100, där talet anger den andel av respondenterna som frågans påstående passar in på (procentandel)
- Genomsnitt presenteras för kontinuerliga variabler såsom kilometer eller dagar