Prognosen för arbetsförmågan visar hur stor risk arbetstagaren har att förlora arbetsförmågan inom de kommande 10 åren. Med prognosen kan du även undersöka hur ändringar i arbetsförhållandena eller levnadsvanorna påverkar de kommande friska arbetsåren.
Beskrivning
Prognosmodellen för arbetsförmågan baserar sig på omfattande undersökningar om arbetet och hälsan hos arbetstagarna. Materialet innehåller uppföljningsundersökningar om personalen inom den finländska kommunsektorn, Kommun10:s och Sjukhuspersonalens välfärdsundersökning. I valideringen av modellen har även uppföljningsundersökningen Hälsa, välbefinnande och människorelationer (HeSSup) använts i tillägg till omfattande europeiska IPD-Work-kohorter. Materialet omfattar en uppföljning av cirka 200 000 anställda under 10 års tid. Detta möjliggör fastställandet av sambanden mellan arbetsförhållandena och levnadsvanorna i relation till hälsan.
Risken att hamna på sjukpension de nästa tio åren prognostiseras utifrån följande faktorer: ålder, självupplevd hälsa, antalet sjukledigheter längre än nio dagar det senaste året, yrkesställning, antalet kroniska sjukdomar, sömnsvårigheter, viktindex och rökning. I modellen är astma, hjärtinfarkt, angina pectoris, blodcirkulationsstörningar i hjärnan, migrän, depression och diabetes. Modellens algoritm baserar sig på dessa faktorers statistiska inverkan som faktorer som förklarar varför en person går i sjukpension. Separationsförmågan hos denna nya och grundligt testade prognosmodellen motsvarar till sin noggrannhet motsvarande modeller som tidigare utvecklats för att förutse risken för hjärtsjukdomar.
Vad visar mätarna
Modellen prognostiserar individens risk att gå i sjukpension inom de kommande tio åren. Risken uttrycks som ett procenttal som beskriver sannolikheten. Uträkningen av risken baserar sig på åtta frågor som gäller svarandens bakgrund, hälsotillstånd, upplevda hälsa samt hälsobeteende. Utöver att visa risken för att hamna att gå i sjukpension ger modellen information om enskilda faktorer och hur de inverkar på risken för sjukpension. Att inte röka minskar risken jämfört med de som röker. Den tydligaste inverkan har det självutvärderade hälsotillståndet.