Material
27.4.2023

Anställdas arbetshälsa och kompetens inom servicebranscherna

Anställdas arbetshälsa och kompetens inom servicebranscherna

Ladda ner data
Enkätmaterialet som samlats in för forskningsprojektet ”Arbetshälsa och kompetens inom servicebranscherna” uppdaterar lägesbilden av de anställdas arbete, arbetshälsa och kompetens inom de privata servicebranscherna i början av 2020-talet. Tvärsnittsdata som samlades in 2022 ger en bild av arbetshälsan, kompetensen, arbetsgemenskapens verksamhet, ledarskap och upplevda förändringar ur de anställdas perspektiv som arbetar inom de privata servicebranscherna.

Beskrivning

Under de senaste åren har de förändringar gällande priser på, efterfrågan och utbudet av tjänster, som accelererat till följd av Covid-19-pandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och tidigare avregleringen av öppettider, förändrat arbetet och arbetsförhållandena inom servicebranscherna. Dessa förändringar är en utmaning för arbetshälsan, kompetensen och arbetets produktivitet samt för stödjandet av dessa med hjälp av hälsofrämjande ledarskap. Materialet ”Arbetshälsa och kompetens inom servicebranscherna” uppdaterar lägesbilden av arbetet och till arbetet relaterad arbetshälsa, kompetensen och professionalismen inom servicebranscherna på 2020-talet.

Materialet ger en översikt över arbetet inom de privata servicebranscherna. De privata servicebranscherna omfattar handel, turism- och restaurangbranschen, fastighetstjänster, bevakning och ett antal andra mindre branscher.

Undersökningen genomfördes av Arbetshälsoinstitutet och finansierades av Arbetarskyddsfonden, Servicefacket PAM rf, Turism- och Restaurangförbundet MaRa rf, Fastighetsarbetsgivarna rf och fyra företag som deltog i undersökningen.

Vad visar indikatorerna

Enkätmaterialet samlades in i maj 2022. Enkäten besvarades av 3 662 medlemmar i Servicefacket (PAM) vilka arbetade inom handel, turism- och restaurangbranschen, fastighetstjänster, bevakning eller andra privata servicebranscher Det undersökta materialet är ett slumpmässigt urval på 80 procent av det totala materialet. Ett slumpmässigt urval av det totala materialet garanterar den enskilda respondentens anonymitet.

I enkäten ställdes frågor till respondenterna om deras syn på arbete, anställningsförhållande, arbetstid, arbetsgemenskap, arbetshälsa, professionalism, kompetens, situationer med hot och våld och förändringar som berört arbetet. Svarsalternativen varierar från fråga till fråga. Vid varje svarsfördelning kan man se vilka svarsalternativ fanns för respektive fråga. Svaren på enkäten presenteras som procentandelar av svarsalternativen.

Materialet kan granskas enligt kön, ålder, bransch, utbildningsnivå, typ av anställning, arbetsplatsens läge, antal anställda och chefsbefattning.

Till denna Arbetslivskunskap-tjänst-datasida hör även en analyssida: De privata servicebranscherna står inför förändringar.

Mer information

Kontaktuppgifter

Jarno Turunen

+358 30 474 2358

Sara Lindström

+358 30 474 2404

Irmeli Pehkonen

+358 30 474 2415

Creative Commons License

Creative Commons License

Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.

Relaterad sidor

De privata servicebranscherna står inför förändringar

För att trygga arbetskraften inom de privata servicebranscherna krävs att välbefinnandet och kompetensen hos dagens anställa säkerställs och att nyanställda rekryteras och får introduktion i arbetet.