På många arbetsplatser inom industri och produktion exponerades arbetstagarna för höga damm- och tungmetallshalter samt andra kemiska faktorer åren 2016-2019
I de luftmätningar och biomonitoreringar som Arbetshälsoinstitutet utförde åren 2016-2019 observerades höga halter av olika slags damm och vissa tungmetaller på stora och medelstora arbetsplatser inom industri och produktion. Överskridningarna av gränsen för åtgärder vad gäller flyktiga organiska föreningar eller föreningsgrupper av lufthalter som befunnits skadliga (HTP-värden) eller biomonitorering förekom mer sällan. Även i dessa observerades dock ofta halter som har befunnits höra samman med betydande trivselolägenheter och hos några arbetstagare bland annat förbigående irritationsliknande symtom.
På den här sidan presenteras exponeringshalter av agensspecifika orenheter som Arbetshälsoinstitutet i sin arbetshygieniska fälttjänstverksamhet har uppmätt på finländska arbetsplatser och resultaten av de i Arbetshälsoinstitutet fastställda biologiska exponeringsmätningarna för åren 2016-2019. Proverna har som regel tagits från arbetsplatser inom industri och produktion. Luftmätningarna har gjorts i arbetstagarnas andningszoner, eventuellt utanför de andningsskydd som används. Informationen har sammanställts från LIMS-databaserna vid Arbetshälsoinstitutets laboratorier.
(Texten fortsätter efter bilden)
HTP-värden och gränserna för åtgärder är en säkerhetsgaranti
Mätresultaten för orenheter i luften beskriver den genomsnittliga halten under provtagningsperioden, vilket vanligtvis motsvarar den genomsnittliga halten under en arbetsdag eller en kortare eller tillfällig exponering för några agenser.
Exponeringshalterna från luftprov har jämförts med de halter som Social- och hälsovårdsministeriet har fastställt vara skadliga (huvudsakligen HTP-värden 2018) och/eller motsvarande bindande gränsvärden. Om det för exponeringen har fastställts ett gränsvärde som är högre än HTP-värdet har resultaten endast jämförts med HTP-värdet.
Utgående från tillgänglig information orsakar exponeringen inte några risker för arbetstagarnas säkerhet, hälsa eller fertilitet om den genomsnittliga exponeringen under arbetsdagens lopp eller en tillfällig exponering understiger de fastställda HTP-värdena. När värdena har fastställts har man dock ofta även beaktat den nivå, som vid tidpunkten i praktiken har kunnat uppnås med befintliga bekämpningsmetoder inom olika industribranscher.
Biomonitoreringsresultaten har jämförts med de referensgränser och gränser för åtgärder eller bindande gränsvärden som Arbetshälsoinstitutet har fastställt. Gränsen för åtgärder vad gäller biomonitorering motsvarar i de flesta fall en nivå som motsvarar HTP-värdena för exponering, vilket innebär att när den här gränsen överskrids, överskrids även den nivå som inte kan anses vara säker med tanke på arbetstagarens hälsa.
Halten av flyktiga organiska föreningar som regel inom de säkra gränserna
På de undersökta arbetsplatserna förekom sällan överskridningar av HTP-värdena för flyktiga organiska föreningar liksom även överskridningarna av motsvarande gränser för åtgärder i arbetstagarnas biologiska prover. Som ett undantag bör nämnas halten av styren i lösningsmedel som överskred HTP-värdet i 13 procent av mätningarna och blodets tetrakloretenhalt som överskred gränsen för åtgärder i sju procent av proven.
Utgående från resultaten av biomonitoreringen exponerades även relativt många för koldisulfid (nio procent av U-TTCA-resultaten överskred gränsen för åtgärder åren 2016-2019). Även halterna av ett flertal andra lösningsmedel är fortfarande ganska höga på många arbetsplatser, även om de vanligtvis klart understiger HTP-värdet. Till exempel medelvärdet för lufthalter av aceton, diklormetan, etanol, etylacetat, lösningsbensen, 2-butanon, propanol och styren var i de nu presenterade mätningarna över 10 mg/m3. Utöver dessa översteg medelvärdet för koncentrationen i luft av elva lösningsmedel 1 mg/m3. Som jämförelse bör nämnas att till exempel gränsvärdet för den totala halten av flyktiga organiska föreningar (TVOC) i industriluften uppgår till 3 mg/m3. På denna nivå kan man redan anta att det förekommer betydande trivselolägenheter och hos några arbetstagare bland annat förbigående irritationsliknande symtom.
Av mätresultaten för pyrenmetabolit i urinen, 1-hydroxipyren, som beskriver exponeringen för svagt flyktiga PAH-föreningar översteg 13 procent gränsen för åtgärder. På liknande sätt översteg en betydande del av luftmätningarna av pyren (37 %) HTP-värdet för bensopyren, som användes som referensvärde. På motsvarande sätt understeg halten av 2-naftol, som beskriver exponeringen för naftol, utan undantag gränsen för åtgärder, medan 4 procent av luftmätningarna av naftalen översteg HTP-värdet.
Höga exponeringshalter för olika slags damm
På arbetsplatserna uppmättes relativt höga exponeringshalter för olika slags damm. Av de utförda luftmätningarna överstegs HTP-värdet i
- 45 procent av talkdammsmätningarna
- 35 procent av mjöldammsmätningarna
- 11 procent av trädammsmätningarna
- 19 procent av asbestmätningarna.
På motsvarande sätt översteg 10 procent av mätningarna av oorganiskt damm och 11 procent av mätningarna av organiskt damm HTP-värdet.
Av mätningarna av alveolärt damm översteg upp till 19 procent Arbetshälsoinstitutets målnivå. HTP-värdet för alveolärt damm kommer sannolikt att ingå i förteckningen över HTP-värden år 2022. Halterna av alveolär kvarts fortsatte däremot att minska under hela uppföljningsperioden, en minskning som inleddes år 2006 till följd av att EU:s kvartsavtal trädde i kraft. Vad gäller kvarts översteg endast 3 procent av mätningarna 2016-2019 HTP-värdet. Man bör dock konstatera att mätningarna under den här tidsperioden knappt innehöll några prover från byggarbetsplatser, där man har i allt större omfattning har uppmätt kvartshalter efter att det bindande gränsvärdet trädde i kraft i början av år 2020.
Relativt höga halter i metallångor och metalldamm
Relativt höga halter i metallångor och metalldamm uppmättes även i förhållande till HTP-värdena. Ett exempel är kobolt, där 12 procent av luftmätningarna översteg HTP-värdet under den senaste uppföljningsperioden. Även 12 procent av urinanalyserna översteg gränsen för åtgärder. Motsvarande siffror för arsen var 10 procent över HTP-värdet och 4 procent över gränsen för åtgärder.
Även för övriga metaller, till exempel metaller som förekommer i svetsångor uppmättes ett flertal höga lufthalter, exempelvis: kadmium (10 % över HTP-värdet), krom-VI (11 % över HTP-värdet), krom III (16 % över HTP-värdet) och totalnickel i alveolär fraktion (19 % över HTP-värdet). För dessa metaller förekom dock sällan en överskridning av gränsen för åtgärder i de biologiska proven, (nickel 2 %, andra under 1 %) och därför är det möjligt att man på de uppföljda arbetsplatserna använder andningsskydd i arbeten där man exponeras för dessa. Man bör även notera att 20 procent av mätningarna av kopparånga överskred HTP-värdet. På motsvarade sätt överskred 38 procent av den alveolära fraktionen och 12 procent av den inhalerbara fraktionen i manganmätningarna HTP-värdet. Manganhalterna i urin understeg utan undantag den fastställda gränsen för åtgärder.
Denna analyssida för Arbetslivskunskap-tjänsten har även en datasida: Exponeringsmätningar i arbetsmiljön.
Mer information
Creative Commons License
Publikationen är licensierad enligt Creative Commons 4.0 Internationell -licens.