Chefernas ledarskap får beröm från de samkommuner för social- och hälsovårdstjänster som deltog i Arbetshälsoinstitutets arbetshälsoenkät Mitä kuuluu?. I enkätundersökningen som genomfördes hösten 2018 upplevde 72 procent av arbetstagarna i samkommunerna för social- och hälsovårdstjänster (n=24 008) att chefen agerar rättvist. Kontrasten mellan hur samkommunerna leds och hur beslutsfattandet i dem upplevs är dock betydande: 38 procent av alla respondenterna upplevde att organisationens beslutsfattande är rättvist.

Cheferna i samkommunerna för social- och hälsovårdstjänster leder i huvudsak även med ett coachande förhållningssätt (se bild 'Ledarskap inom social- och hälsovårdsbranschen'). Coachande ledarskap är ett tankesätt där chefen fokuserar på att ta hänsyn till helheten och de anställdas framgång. I det betonas att lyssna på arbetstagarna samt att stärka och respektera dem. En coachande chef ger sina underlydande ansvar i arbetet och stöder deras självständiga arbete och initiativförmåga. Enligt undersökningar ökar coachande ledarskap förtroendet, kreativiteten, arbetsengagemanget och upplevelsen av rättvisa. Dessutom ökar det effektiviteten och innovationen i teamen.

(Texten fortsätter efter bilden)

Ledarskap inom social- och hälsovårdsbranschen​​

Ladda ner data
2023
Fysio- och ergoterapeuter

Coachande ledarskap (Fysio- och ergoterapeuter)

Inte frågade 2023

Påverkningsmöjligheter (Fysio- och ergoterapeuter)

Här jämför du det valda yrket med yrken där kvaliteten på ledarskapet är mest liknande och mest skild.
Ingapåverkningsmöjlighetervid förändringar iarbetet.​Andel av respondenterna, %​0510152025303540Yrke med mest liknande resultat​Fysio- och ergoterapeuterLäkare
Ingapåverkningsmöjlighetervid förändringar iarbetet.​Andel av respondenterna, %​010203040506070Yrke med mest skilda resultat​Fysio- och ergoterapeuterBrandmän

Ledningskvaliteten​ (2023)

Fem yrken där ledningskvaliteten är högst

Inte frågade 2023

I enkäten Mitä Kuuluu? upplevde fler än två tredjedelar av arbetstagarna i samkommunerna för social- och hälsovårdstjänster att chefen stärker sina underlydandes förmågor: man upplever att chefen uppmuntrar arbetsgemenskapens medlemmar att utveckla sina kunskaper, fördelar uppgifter och ansvar bland arbetsgemenskapens medlemmar samt uppmuntrar arbetsgemenskapens medlemmar att använda sina styrkor i arbetet. Knappt två tredjedelar upplevde att chefen uppmuntrar sina underlydande att samarbeta. Sex av tio arbetstagare upplevde att chefen uppmuntrar sina underlydande att arbeta självständigt. Över hälften av respondenterna upplevde även att chefen avgör flexibelt konflikter som gäller samordning av arbetet och det övriga livet.

Särskilt direktörer och specialsakkunniga, läkare samt överskötare och avdelningsskötare anser att chefernas tillvägagångssätt är coachande (se bild 'Chefspositionens inverkan på ledningen'). Likaså anser personer under 50 år att chefsarbetet är coachande oftare än de äldre respondenterna. Även chefer samt ledare och ledning anser att den egna chefens agerande är coachande oftare än arbetstagare.

(Texten fortsätter efter bilden)

Chefspositionens inverkan på ledningen​​​

Ladda ner data
2023

Coachande ledarskap

In frågade 2023

Påverkningsmöjligheter

Chefspositionen ökar påverkningsmöjligheterna.
Ingapåverkningsmöjlighetervid förändringar iarbetet.​Andel av respondenterna, %​05101520253035404550Direktörer och ledningenNärcheferEi esihenkilöasemaa

Även effekterna av coachande ledarskap på arbetshälsan syns i Mitä kuuluu?-enkätens resultat. Av till exempel de arbetstagare vars chef stärker sina underlydandes förmågor upplevde 76 procent ofta arbetsengagemang, det vill säga hängivenhet, engagemang och flow i arbetet. Motsvarande procenttal hos alla respondenterna var 68.

Enkätundersökningen Mitä kuuluu? genomförs varje år i elva samkommuner för social- och hälsovårdstjänster. Materialet uppdateras på plattformen työelämätieto.fi en gång per år.