Kunta10-tutkimus selvittää kunta-alan henkilöstön työtä ja työssä tapahtuvia muutoksia sekä niiden vaikutuksia henkilöstön terveyteen ja hyvinvointiin. Vuosina 2020 ja 2022 kyselyssä selvitettiin myös henkilöstön työmatkatapoja.
Kuvaus
Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus on maan laajin ja pitkäaikaisin kunta-alan henkilöstöön kohdistuva tutkimus. Mukana tutkimuksessa on 11 kaupunkia ja n. 90 000 työntekijää. Tutkimus toteutetaan kahden vuoden välein. Viimeisin kysely tehtiin syys-lokakuussa 2022. Vastausprosentti on ollut kolmessa viimeisimmässä kyselyssä 62–72 prosenttia. Tutkimuksen tuloksia käytetään kunnissa henkilöstön hyvinvoinnin ja työelämän kehittämiseen. Tutkimusaineistoa hyödynnetään laajasti tieteellisessä tutkimuksessa, jossa tutkitaan mm. työolojen ja työssä tapahtuvien muutosten vaikutuksia työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin sekä yhteyteen vaikuttavia mekanismeja.Päästölaskelmat on tuottanut Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) erikoistutkija Emilia Suomalainen.
Tutkimusta työmatkoista ja pandemia-ajasta kuntatyössä rahoittaa Työsuojelurahasto (#220245 ja #220431) sekä Strategisen tutkimuksen neuvosto (CLIMATE-ohjelma, #336004).
Mitä mittarit esittävät
Aineisto on vuosilta 2020 ja 2022. Työmatkaan liittyviin kysymyksiin vastasivat neljän suuren kaupungin työntekijät (noin 40 000 työntekijää). Tulokset esitetään suurimmissa kunta-alan ammattiryhmissä (ennen sote-uudistusta). Aineisto on karkeistettu niin, ettei yksittäistä vastaajaa voida tunnistaa.Kysymyksissä esiintyy erilaisia mitta-asteikkoja:
- Suhteellinen asteikko 0–100, jossa lukema kuvaa niiden vastaajien osuutta kaikista vastaajista, joihin kysymyksen väittämä sopii (prosenttiosuus)
- Jatkuville muuttujille, kuten kilometrit tai päivät, esitetään keskiarvo