Työterveyslaitoksen ylläpitämässä lakisääteisessä ASA-rekisterissä on tietoja syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille työssään altistuvista työntekijöistä.
Kuvaus
ASA-rekisterissä on tietoja altistavista aineista ja työmenetelmistä sekä altistuvista työntekijöistä. Tieto rekisteriin tulee työnantajilta, jotka tekevät altistumisen arvioinnin ja ilmoittavat altistuneet takautuvasti vuosittain rekisteriin. Tälle sivulle on koostettu ASA-rekisterin tiedoista avoin ladattava datajoukko sekä kuvaajia, joiden avulla syöpävaarallisille aineille altistumisten lukumääriä voi tarkastella eri muuttujia vasten.ASA-rekisteri perustuu lakiin syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien luettelosta ja rekisteristä (452/2020). Laki velvoittaa työnantajan pitämään omaa luetteloaan työpaikalla käytettävistä ja esiintyvistä syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista tekijöistä ja perimää vaurioittavista aineista sekä näille altistuvista työsuhteisista työntekijöistä.
On huomattava, että tämä avoimesti saatavilla oleva tietoaineisto vuosilta 2010–2019 perustuu aikaisempiin säädöksiin, joiden mukaisesti rekisteriin ilmoitettiin sosiaali- ja terveysministeriön päätöksissä mainituille aineille altistuneet. Lisäksi aineistosta puuttuu ympäristön tupakansavulle altistuneeksi ilmoitetut. ASA-rekisteriin ilmoitettavien aineiden määritelmä muuttui vuonna 2020 (uusi ASA-laki 452/2020). Tätä uuden lain mukaista tietoa kertyy rekisteriin vasta vuodesta 2020 alkaen.
Mitä mittarit esittävät?
Aineisto koostuu vuosina 2010–2019 ASA-rekisteriin tehdyistä ilmoituksista. Altistuneiksi ilmoitettujen työntekijöiden vuosittainen lukumäärä eri työsuojeluvastuualueilla näytetään sekä lukumääränä että suhteutettuna lukuna (per 1000 työllistä). Lisäksi esitetään työntekijöiden toimialoittainen jakautuminen työsuojeluvastuualueittain.Altistekohtainen tieto on yhdistetty ammattiluokkaan (Ammattiluokitus 2010, 4-numerotaso) sekä toimialaan (Toimialaluokitus 2008, pääluokkataso). Mittarit näyttävät myös altistuneiksi ilmoitettujen yleisimmät ammatit, yleisimmät altisteet ja yleisimmät toimialat.
Työssäkäyvien lukumäärä on saatu Tilastokeskukselta. Koska rekisteriin voi tulla ilmoituksia myös takautuvasti, rekisterin tieto on jatkuvasti päivittyvää tietoa. Tietoaineisto vastaa vuosien 2010-2019 altistumistietojen tilannetta 4.6.2021.
Tähän Työelämätieto-palvelun datasivuun liittyy myös analyysisivu: Syöpävaarallisille aineille työssään altistuvien määrä on noussut vuosina 2010–2019.
Kiitokset
Tämän julkaisun toteuttamista Työelämätietoon on ollut mukana rahoittamassa Syöpäsäätiö. Lisäksi työn suunnittelussa on ollut mukana Suomen Syöpärekisteri.