Alakohtaiset erot ja yhtäläisyydet lyhyitä sairauspoissaoloja tutkittaessa
Pitkiä sairauspoissaoloja on tutkittu paljon, mutta lyhyistä sairauspoissaoloista löytyy vähän tutkimustietoa huolimatta siitä, että lyhyiden sairauspoissaolojen vaikutukset arjen sujuvuuteen, työssäjaksamiseen ja kustannuksiin ovat merkittävät.
LYHTY-hankkeessa haasteeksi otettiin alakohtaisten syiden etsiminen lyhyisiin sairauspoissaoloihin. Tuloksista ilmenee, että alasta riippumatta lyhyiden sairauspoissaolojen yleisimmät syyt ovat samoja tai hyvin samankaltaisia. Kaikilla kuudella tutkitulla alalla yleisin syy lyhyisiin sairauspoissaoloihin olivat hengityselinten sairaudet. Hengityselinten sairauksien merkitys lyhyiden sairauspoissaolojen syynä korostui erityisesti varhaiskasvatuksessa sekä opetus- ja asiantuntijatyössä.
(Teksti jatkuu kuvioiden jälkeen)
Tuki- ja liikuntaelinten sekä sidekudoksen sairaudet puolestaan korostuivat ruokapalveluissa, elintarvikealalla sekä raskaassa ja kevyessä tehdastyössä. Kaikilla kuudella tutkitulla alalla erilaiset infektiot olivat vahvasti edustettuna. Merkillepantavaa on se, että vuonna 2020 tartunta- ja loistautien osuus lyhyiden sairauspoissaolojen syynä pieneni verrattaessa vuosien 2017 ja 2018 tietoihin.
Opetus- ja asiantuntijatyössä lyhyiden sairauspoissaolojen merkittäviksi syiksi vertailussa kaikkien nyt tutkittujen alojen tietoihin nousevat mielen hyvinvoinnin haasteet. Opetus- ja asiantuntijatyön osalta tulokset poikkesivat koko aineistoon verrattuna myös siltä osin, että opetusalalla muodostui toukokuulle poissaolopiikki.
Tietoja voidaan vertailla myös vuositasolla 2017, 2018 ja 2020 osalta. Vuositason vertailussa voidaan todeta, että vuosi 2020 oli poikkeuksellinen erityisesti tartunta- ja loistautien osalta. Kyseisenä vuonna tartunta- ja loistauteja kohdattiin vähemmän kuin muina vertailuvuosina. Syitä tähän voi olla esimerkiksi lisääntynyt tehokas hygienia, osallistumisrajoitukset sekä etätyö.
Laaja pitkittäisaineisto Kokkolan ja Pietarsaaren alueilta vuosilta 2017–2020 on kerätty ESR- ja TSR-rahoitetussa LYHTY – Lyhyiden työpoissaolojen ennaltaehkäisy -hankkeessa. Tämän analyysin perustana oleva aineisto kattaa varhaiskasvatuksen, opetus- ja asiantuntijatyön, ruokapalveluiden, kevyen ja raskaan tehdastyön sekä elintarvikealan yhteensä 17 088 lyhyttä sairauspoissaolojaksoa. Poissaolojaksojen pituus on rajattu 1–10 päivään. Tiedot kerättiin vuosittain työterveyslaitoksien ja yritysten järjestelmistä, ja ne käsiteltiin tekoälyohjelmiston avulla.
Lyhyiden sairauspoissaolojen vaikutus yksilöön, työyhteisöön ja yrityksen kustannuksiin on merkittävä. Lyhyet sairauspoissaolot osittain ennakoivat pitkiä poissaoloja, joten jo alkuvaiheessa tunnistetut riskit poissaolotietojen pohjalta voivat luoda huomattavia välittömiä ja välillisiä säästöjä. Hyvinvoivat työntekijät sitoutuvat työpaikkaansa, ja viestivät myönteisestä työympäristöstä, mikä tukee myös uusien työntekijöiden rekrytointia.
Creative Commons License
Julkaisu on lisensoitu Creative Commons 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.