Työ- ja toimintakyvyn itsearviointi mahdollistaa työikäisten suomalaisten työelämävalmiuksien tilanteen, vahvuuksien ja kehittämiskohteiden seurannan. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointi tapahtuu Työterveyslaitoksen Kykyviisari-menetelmällä.
Kuvaus
Työterveyslaitoksen Kykyviisari-kyselyn vastausaineiston kerääminen aloitettiin vuonna 2015 ja kerääminen päättyi vuonna 2023. Tällä sivulla oleva aineisto sisältää 7282 satunnaisesti poimittua vastausta tästä vastausaineistosta vuosilta 2015–2020. Tämä avoimesti saatavilla oleva aineisto on karkeistettu ja siihen on lisätty satunnaisvaihtelua. Vastaajat ovat haastavassa työmarkkina-asemassa oleville suunnattujen julkisten palveluiden käyttäjiä. Siksi aineisto ei edusta suomalaisten tilannetta yleisesti.
Mitä mittarit esittävät
Vastaaja on voinut antaa miehen ja naisen lisäksi sukupuolekseen muu tai kieltäytyä vastaamasta. "Muu" vastauksia on vähän, joten näiden henkilöiden tiedot on poistettu aineistosta yksityisyyden suojan takaamiseksi. Ikä on kysytty vuoden tarkkuudella.
Koettu työkyky on kysytty 11-portaisella asteikolla. 0 tarkoittaa, ettei vastaaja pysty ollenkaan työhön. 10 tarkoittaa, että vastaajan työkyky on parhaimmillaan. Koettua toimintakykyä varten vastaajaa on pyydetty arvioimaan, kuinka hän suoriutuu päivittäisistä toimista ja tehtävistä 11-portaisella asteikolla. 0 tarkoittaa, että vastaaja arvioi suoriutuvansa erittäin huonosti. 10 tarkoittaa, että vastaaja arvioi suoriutuvansa erittäin hyvin. Tyytyväisyys elämään ja koettu terveys on kysytty viisiportaisella asteikolla.
Lämpökarttakuvaan on piirretty koetun toimintakyvyn (vaaka-akseli) ja koetun työkyvyn (pystyakseli) välinen yhteys. Koettu työkyky paranee yhdessä koetun yleisen toimintakyvyn parantuessa. Yksittäisen solun väri kertoo, kuinka moni vastaus soluun kuuluu. Väri siirtyy haalean keltaisesta (vähän vastaajia) vihreän kautta tumman siniseen (paljon vastaajia).